Waarom valt mijn baby niet zelf in slaap?

Waarom valt mijn baby niet zelf in slaap?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je meer tijd doorbrengt met wiegen en sussen dan met slapen? Welkom in de club van ouders wiens kleintjes niet zelf in slaap vallen! Geen zorgen, we've been there, done that. In dit artikel zullen we de redenen achter dit fenomeen bespreken en praktische tips met jou delen.

Waarom je baby niet zelf in slaap valt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby moeilijk zelf in slaap valt. De meest voorkomende redenen leggen we hier uit.

Troost en geborgenheid

Om lekker te kunnen slapen, is het belangrijk dat je kindje zich geborgen voelt, zodat het ‘los’ kan laten en zich over kan geven aan de slaap. Het kan zijn dat je baby deze geborgenheid (nog) niet voelt, en zich daarom niet veilig voelt om zelf in slaap te vallen.

Ontwikkeling van slaapgewoonten

Het zelf in slaap kunnen vallen is iets wat de meeste baby’s moeten leren. En jij kunt hem daarbij helpen. Het kan even duren voordat je kleintje weet hoe het moet, en geduld is hierbij essentieel.

Slaapassociaties

Net zoals volwassenen, hebben baby’s ook bepaalde ‘dingen die ze doen’ voordat ze naar dromeland vertrekken. Dat kan bijvoorbeeld zijn het hoofdje wegdraaien, naar een rustgevend geluid luisteren of een knuffel pakken als ze wat groter zijn. Dit zijn allemaal associaties die je kindje zelf kan ‘bedienen’ en zorgen ervoor dat hij lekker kan slapen. Er zijn echter ook ‘afhankelijke’ slaapassociaties, zoals het in slaap voeden of in slaap wiegen. Dan hebben ze deze factoren steeds (en steeds langer) nodig om in slaap te vallen – en vaak ook als ze tussendoor even wakker worden. Probeer daarom deze slaapassociaties te verminderen, zodat je kindje zelf in slaap kan vallen.

Tips om zelf in slaap te vallen

Maar nu de hamvraag: hoe kun je ervoor zorgen dat je kleintje wél zelf in slaap kan vallen?

Hier enkele tips die je op weg kunnen helpen.

Geleidelijke overgang

Als jouw baby gewend is geraakt aan bepaalde afhankelijke slaapassociaties, probeer deze dan geleidelijk aan te verminderen. Bijvoorbeeld, als jouw baby gewend is om in slaap te vallen aan jou borst, probeer je kindje dan in bed te leggen als hij nog-net-niet-slaapt. En bouw dit verder uit.

Routine en herkenbaarheid

Maak van het slapen gaan een ritueeltje waar jullie alletwee van kunnen genieten. Bijvoorbeeld gordijntjes dichtdoen, verschonen, slaapzakje aandoen, even knuffelen en dan lekker in het eigen bedje leggen met een muziekje.

Dit ritueeltje hoeft niet lang te zijn, maar het is wel belangrijk dat je steeds – ook bij de slaapjes overdag – hetzelfde doet.

Zo wordt het naar bed gaan herkenbaar, weet je baby wat er komen gaat en dat voelt veilig en vertrouwd.

Een vaste slaapplek

Leg je kindje in zijn eigen bedje te slapen – ook overdag. Zo wordt dit een vertrouwd plekje voor hem dat herkenbaar wordt en geborgen en veilig voelt. En dat is precies wat hij nodig heeft om zich over te geven aan de slaap.

De PIKO helpt

Met de PIKO kun je je kindje een vast bedtijdritueel geven en een vaste, geborgen slaapplek – waar je ook bent. Op deze manier geef je je kleintje wat hij nodig heeft (routine, herkenbaarheid en een vaste slaapplek), maar krijg jij zelf ook de flexibiliteit om je kindje ergens anders te laten slapen (bijvoorbeeld in de box of bij opa/oma).

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Mijn baby wordt steeds huilend wakker
Het omarmen van een huilbaby