Mijn baby slaapt niet overdag

Mijn baby slaapt niet overdag

Goed slapen is de basis voor een fijn ritme voor jou en je baby. Een baby die goed geslapen heeft drinkt beter, huilt minder en slaapt vervolgens ook weer beter.

Bovendien is slaap belangrijk voor de ontwikkeling van je baby: tijdens zijn slaap groeit hij en ontwikkelt zijn brein. Tegelijkertijd is slapen niet altijd makkelijk: veel baby's slapen weinig of hebben overdag alleen maar korte hazenslaapjes. Wil je hiermee aan de slag? Lees dan verder!

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Om deze vraag te beantwoorden moet je niet alleen naar de slaaphoeveelheid kijken, maar ook naar de slaapkwaliteit.

Aantal uren slaap per dag

Een pasgeboren baby heeft veel slaap nodig: 16-20 uur per dag in de eerste twee weken en daarna 14-16 uur per dag.

‍Slaapt je baby minder? Dan krijgt hij te weinig slaapuren, raakt hij oververmoeid, valt hij moeilijker in slaap en wordt ook eerder wakker. Je komt in een neerwaardse spiraal en het is lastig om een ritme in de dag te krijgen.

Als je baby 's-nachts wel goed slaapt maar overdag niet, heb je een wankel evenwicht.

Er is geen goede slaapbasis en dat vertaalt zich op den duur ook naar de nacht.

Slaapkwaliteit

Een goede slaapkwaliteit ontstaat als een slaapcyclus wordt afgerond. Dat zit zo. Een slaapcyclus van een baby duurt 45 minuten en bestaat uit verschillende slaapfasen van lichtere (REM) en diepere slaap. Als een baby een slaapcyclus afmaakt, dan is er zowel voldoende diepe- als remslaap.

‍Duurt een slaapje korter dan 45 minuten? Dan noemen we dat een hazeslaapje en is je kleintje niet voldoende uitgerust. Het kan dus zijn dat je baby wel genoeg uren per dag slaapt, maar dat hij toch moe is: de slaapkwaliteit is dan onvoldoende. We zien dat de baby's van nu veel meer moeite hebben om een slaapcyclus af te maken dan vroeger.

Dat is niet vreemd, want ons leven is nu veel drukker en je baby wordt hierin meegenomen. Dat heeft invloed op het slapen van je kleintje.

‍Rust, ritme en regelmaat ontbreken vaak. Dat zie je terug in de verschillende slaapplaatsen van een baby: de box, de wieg, de wandelwagen, bij papa/mama op schoot, de draagzak, bij opa en oma, op vakantie, op de opvang, etc.

Al deze verschillende slaapplekjes maken het slapen onrustig en onvoorspelbaar voor een baby.

Daardoor voelt het niet vertrouwd, slaapt hij onrustiger en wordt hij sneller weer wakker.

Meer slapen overdag

Als je kindje weinig uren slaapt en/of korte slaapjes heeft overdag, kun je hem helpen om meer/langer te slapen. Dit doe je door hem op het goede moment te bed te leggen en door hem voorspelbaarheid te bieden.

Op het goede moment te bed leggen

Hoe goed je baby in slaap valt wordt bepaald door de slaapdrang en door de slaaphormonen. Is de slaapdrang hoog (je baby is moe) en het cortisol niveau laag (je baby wordt niet wakker gehouden door dit hormoon), dan is het de ideale tijd om je kindje te bed te leggen. ‍Dit noemen we ook wel het optimale 'slaapwindow'. Leg je je kleintje eerder te bed? Dan is er nog niet voldoende slaapdrang. Leg je hem later te bed? Dan wordt er weer cortisol aangemaakt en is je kleintje over zijn slaap heen.

Het optimale slaapwindow wordt groter als je je kindje voorspelbaarheid biedt met een vertrouwd bedtijdritueel en een vaste slaapplek.

Door deze voorspelbaarheid weet het lichaam wat er komen gaat en de hormonen stellen zich hier op in. ‍Wanneer is het goede moment om je baby te bed te leggen? Hiervoor kun je letten op de slaapsignalen van je baby (wegkijken, gapen). Twijfel je aan de slaapsignalen? Houd dan de wakkertijd aan als richtlijn. De wakkertijd is de tijd tussen het moment dat je kindje wakker wordt en weer gaat slapen.

Bedtijdritueel

Met een vast bedtijdritueel weet je kindje wat er komen gaat. Dat voelt veilig en vertrouwd en zorgt ervoor dat je kindje makkelijk kan “loslaten” en in slaap vallen. Zo’n ritueeltje hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, als je maar steeds hetzelfde doet zodat het echt herkenbaar wordt voor je kindje. Overdag mag het ritueeltje wat korter zijn dan in de avond, zolang het maar herkenbaar blijft. Een bedtijdritueel kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: verschonen -> slaapzakje aan -> gordijntjes dicht -> even knuffelen -> te bed leggen -> muziekje aan en welterusten zeggen. Hoewel het ritueeltje niet lang hoeft te zijn (liever niet, want dan raakt je baby overprikkeld) wil je dit wel met alle aandacht doen. Zo voelt het ook heel vertrouwd en geborgen voor je baby.

Vaste slaapplek

Een vaste slaapplek geeft net als een bedtijdritueel voorspelbaarheid. Maak van een slaapomgeving ook echt een vaste slaapplek waar je baby altijd slaapt. Met een vaste slaapplek wordt de omgeving herkenbaar voor je baby en weet hij wat er komen gaat. Op die manier slijten gewoontes makkelijker in, gaat je baby eigen slaapassociaties maken en zal dan makkelijker en slaap vallen en langer slapen.   Hoe doe je dat? Laat je baby vanaf zijn geboorte in zijn eigen bedje slapen. Speelt er onrust? Dan kun je zijn eigen bedje afwisselen met de draagzak of wandelwagen. Als je kindje groter wordt, kan dit lastiger worden. Je wilt zelf ook weg (visite, weekendje weg, op vakantie, opvang) en een vaste slaapplek is dan moeilijk te realiseren. Maar niet minder belangrijk! We adviseren het aantal slaapplekjes ook dan echt te beperkten tot maximaal twee.

Hoe de PIKO helpt

De babytijd is een kostbare tijd en hij is zo voorbij. Net zoals de meeste clichés is deze ook echt waar: je kun deze tijd niet meer overdoen.

De PIKO is een totaaloplossing die je helpt om binnen 3 weken je kindje beter te laten slapen:

  • de prikkelarme slaapomgeving brengt de rust die nodig is om lekker te slapen
  • je neemt hem makkelijk overal mee naartoe, zodat gewoontes inslijten en je baby makkelijker in slaap valt
  • met het bijbehorende passend advies hoef jij niet meer te twijfelen of je het wel goed doet, maar vind je een ritme dat goed bij jou en je baby past

Gun jezelf deze kans en kijk of de PIKO ook werkt voor jullie. 

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Mijn baby is oververmoeid
Mijn baby wordt steeds huilend wakker