Mijn baby is oververmoeid

Mijn baby is oververmoeid

Als je baby oververmoeid is, kom je snel in een neerwaartse spiraal terecht. De slaapjes zijn korter, je kindje heeft minder energie om te drinken, hij huilt meer en valt ook weer moeilijker in slaap.

Wil je weten hoe je uit deze vicieuze cirkel komt? Lees dan verder!

Hoezo oververmoeid?

Je denkt dat je het rustig aan doet en je plant niet te veel activiteiten op een dag. En toch is je baby oververmoeid. Hoe kan dat?

Sta eens stil bij het volgende.

Je baby heeft 9 maanden bij mama in de buik gezeten. Dat was een beschermd coconnetje waarin het donker was en het geluid werd gedempt.

Dan wordt je baby geboren en is opeens alles anders. Het licht is fel, de geluiden zijn hard. Dat zijn heel veel prikkels voor je kleintje. En daar komt nog bij dat je baby deze prikkels nog kan niet filteren. Hij weet nog niet wat wel en niet belangrijk is. Niet zo gek dus dat dit al snel te veel wordt.

Je baby raakt overprikkeld en oververmoeid. Een baby die oververmoeid is slaapt korter, is daarom niet uitgerust, heeft dan weinig energie om te drinken, zit niet lekker in zijn vel, huilt meer en kan vervolgens weer moeilijk in slaap vallen. Kortom: je zit in een neerwaartse spiraal.

Groeien is topsport

Je baby heeft zijn slaap hard nodig om goed te kunnen groeien. Tijdens de slaap worden nieuwe hersencellen aangemaakt die zorgen voor de groei en de ontwikkeling van je baby. Dit groeien kost veel energie. Net als topsport. Goed slapen staat bij topsporters niet voor niets bovenaan hun lijstje!

Maar wat is nu goed slapen en hoeveel slaap heeft je baby echt nodig? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je niet alleen naar de hoeveelheid slaap kijken maar ook naar de kwaliteit.

In het eerste jaar hebben baby's gemiddeld 14-16 uur slaap per dag nodig. Hoeveel uur dit precies is, verschilt per baby.

Slaapt je baby minder dan 14 uur? Dan heeft hij gewoon een slaaptekort en is hij waarschijnlijk oververmoeid.

Daarnaast wil je ook een goede kwaliteit van de slaap. Die krijg je als je een volledige slaapcyclus slaapt: alle slaapfasen worden dan doorlopen. De slaapcyclus van een baby is 45 minuten. Slaapt hij korter? Dan wordt hij niet helemaal uitgerust wakker.

Hoe kun je je baby helpen?

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk om je baby rust, ritme en regelmaat te bieden. Dat klinkt misschien ouderwets, maar het werkt wel! Rust zorgt ervoor dat je kindje minder snel overprikkeld raakt. Ritme en regelmaat zorgen voor voorspelbaarheid. Zo weet je baby wat er komen gaat. Dat voelt veilig en vertrouwd. Bovendien kan je baby zo ook steeds beter al die prikkels die op hem afkomen gaan filteren. Want wat je steeds herhaalt herkent hij steeds beter en dat is blijkbaar belangrijk.

Met de PIKO geef je je baby rust door de prikkelarme slaapomgeving en ritme en regelmaat door hem iedere keer hetzelfde slaapplekje te geven, met hetzelfde bedtijdritueeltje. Bovendien krijg je via de App uitgebreid advies hoe je een ritme gaat vinden dat fijn is voor je baby én voor jou.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Mijn baby slaapt niet overdag