Het omarmen van een huilbaby

Het omarmen van een huilbaby

Als ouder is er niets hartverscheurender dan het horen van het intense huilen van je baby, vooral wanneer je je machteloos voelt en niet weet hoe je kunt helpen. Je wilt niets liever dan je kleintje troosten en kalmeren, maar soms lijkt het alsof niets werkt. Hier zijn een paar tips en adviezen als je een huilbaby hebt.

Zoek medische hulp

Hoewel huilen normaal is voor baby's, kan excessief huilen een teken zijn van een onderliggend medisch probleem zoals reflux, allergieën of een infectie. Officieel is een huilbaby een baby die meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen per week, tenminste 3 weken achter elkaar huilt. Maar ook als je zelf vindt dat je kindje heel veel en/of hard huilt, kun je dit als een probleem ervaren. Raadpleeg dan een kinderarts om eventuele medische problemen uit te sluiten of te behandelen.

Rust, ritme en regelmaat

Dit klinkt misschien ouderwets, maar is wel heel belangrijk voor je baby. Het biedt structuur, voorspelbaarheid en comfort, wat op zijn beurt kan helpen bij het kalmeren en troosten van je kleintje. Het is niet de magische oplossing voor alle problemen, maar het helpt om een goede basis te krijgen. Hoewel dit belangrijk is voor alle baby’s, zullen zeker huilbaby’s hier baat bij hebben.

Leer je baby kennen

Elk kind is uniek en heeft verschillende behoeften en voorkeuren. Neem de tijd om je baby te leren kennen, observeer zijn signalen en leer wat hem kalmeert en troost.

Ben alert op signalen van overprikkeling

Baby's kunnen overweldigd raken door te veel prikkels. Tekenen van overprikkeling zijn bijvoorbeeld het afwenden van het gezicht, wegkijken of overstrekken. Probeer de omgeving rustiger te maken en verminder de hoeveelheid externe prikkels.

Zorg voor jezelf

Het zorgen voor een huilbaby kan zowel fysiek als emotioneel uitputtend zijn. Vergeet niet om voor jezelf te zorgen door voldoende rust te nemen wanneer dat mogelijk is, gezond te eten en steun te zoeken bij vrienden, familie of zorgverleners.

Accepteer hulp

Wees niet bang om hulp te vragen of te accepteren van vrienden, familieleden of buren. Het kan zo simpel zijn als iemand die een maaltijd voor je bereidt, de was doet of gewoon wat quality time doorbrengt met je baby, zodat jij even een pauze kunt nemen.

De Piko helpt

Wij kunnen je helpen met de Piko. De Piko is een prikkelarme, vertrouwde slaapomgeving die je overal kunt gebruiken (in bed, in de wieg, in de box, bij opa/oma, op vakantie). Op die manier heeft je baby altijd eenzelfde slaapomgeving waardoor gewoontes inslijten en je makkelijker rust, ritme en regelmaat gaat krijgen. Daarnaast krijg je passend advies van een gecertificeerd slaapcoach via de Piko App, zodat jij houvast krijgt en een ritme gaat vinden dat bij jou en je kindje past.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Waarom valt mijn baby niet zelf in slaap?
Help, mijn baby slaapt niet ’s-nachts!