Help, mijn baby slaapt niet ’s-nachts!

Help, mijn baby slaapt niet ’s-nachts!

Als je midden in de nacht gebroken door de gangen van je huis loopt, terwijl je probeert je baby weer in slaap te krijgen, weet dan dat je niet alleen bent. Maar we hebben goed nieuws: er zijn manieren om ermee om te gaan! We delen hier 5 redenen waarom je baby ’s-nachts niet goed slaapt – en wat je eraan kunt doen.

Honger 

Als je baby pasgeboren is, heeft hij simpelweg voeding nodig: zijn maagje is nog te klein om grotere porties te verwerken. Dus in de eerste maanden is het heel gewoon dat je kindje nachtvoeding nodig heeft. Wat kan helpen om zelf langer te kunnen slapen, is om je baby een ‘droomvoeding’ te geven vlak voordat je zelf naar bed gaat.

Slaapassociaties 

Baby's kunnen gewend raken aan bepaalde slaapassociaties die afhankelijk zijn van jou, zoals wiegen of in slaap voeden. Als ze ’s-nachts tussendoor wakker worden, hebben ze deze slaapassociatie nodig om weer in slaap te kunnen vallen. Probeer daarom geleidelijk deze afhankelijke slaapassociaties af te bouwen, zodat je kindje leert om zelf in slaap te vallen. Hier kun je het beste overdag aan werken, als je zelf wat meer ruimte hebt. En als het overdag goed gaat, zal zich dit ook vertalen in de nacht – want de nacht is een spiegel van de dag.

Te veel stimulatie voor het slapengaan

Een drukke of stimulerende omgeving vlak voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je baby moeite heeft om in slaap te vallen. Probeer een rustige en ontspannen bedtijdroutine te creëren, die herkenbaar is voor je kleintje, om je baby zo voor te bereiden op een goede nachtrust. Als je kindje ’s-nachts wakker wordt voor een voeding, houd het dan zo rustig mogelijk (geen felle lampen, geen geluiden, alleen verschonen als het nodig is).

Onrustige slaapomgeving

Een slaapplekje dat te warm of te koud is, dat niet vertrouwd voelt of felle lichten in de nacht. Het kunnen allemaal factoren zijn die de slaap van je kleintje verstoren.

Zorg daarom voor een prikkelarme slaapomgeving en gebruik een vaste slaapplek voor je kindje – zowel overdag als ’s-nachts.

Groeispurten en slaapregressies

Tijdens periodes van groeispurten en wanneer je baby nieuwe mijlpalen bereikt in zijn ontwikkeling, kan hij ‘s-nachts vaker wakker worden. Dit is volkomen normaal en hoort bij de groei van je kleintje. Het bieden van rust, ritme en regelmaat is in deze periodes extra belangrijk.

De PIKO helpt

Om je kindje in de nacht goed te laten slapen, is het belangrijk om je kindje overdag ook rust en routine te bieden rondom het slapen gaan – want de nacht is een spiegel van de dag. De PIKO helpt je hierbij, omdat je met de PIKO een vaste, geborgen slaapplek creëert die je zowel overdag als ’s-nachts gebruikt. Op die manier wordt het slapen gaan voorspelbaar en dat heeft je kleintje nodig om lekker te slapen.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Het omarmen van een huilbaby