Slapen op de opvang

Slapen op de opvang

Eén ding is meteen duidelijk: veiligheid staat voorop voor Patricia Nijtmans – al negentien jaar eigenaresse van een kleinschalig kinderdagverblijf. “Ik moet er niet aan denken dat er iets zou gebeuren met een baby. Dat is echt mijn ergste nachtmerrie.” Veilig slapen betekent voor Patricia slapen op de rug, zonder kussens en geen losse dingen in bed. Patricia heeft al heel veel baby’s gezien en ieder kindje is weer nders. “Maar voor alle baby’s geldt: als ze goed geslapen hebben, gaat de rest ook goed.” aldus Patricia.

“Een baby die goed geslapen heeft, eet daarna goed, is even wakker om te spelen en kan dan weer goed gaan slapen. Een baby die niet goed geslapen heeft, eet minder goed en tegen de tijd dat hij weer moet gaan slapen heeft hij ook weer honger.”

Goed slapen is dus echt de basis. Volgens Patricia heeft een baby goed geslapen als hij toch zeker een uurtje geslapen heeft. Wordt hij eerder wakker? “Dan probeer ik om hem rustig te krijgen en nog even te laten slapen. Vaak lukt dat.” “Als een baby bij mij komt is hij meestal rond de drie maanden oud. Er is echt verschil tussen de baby’s, maar veel baby’s slapen in het begin niet goed.” volgens Patricia. “De overgang naar de opvang is toch groot en alles is hier anders.” Patricia adviseert ouders om thuis al te werken met een ritme, de baby te laten wennen aan (achtergrond)geluiden en hem te laten slapen in zijn eigen bedje. “Ouders vragen mij ook weleens of ik hun baby in de draagzak kan laten slapen, maar dat is echt niet veilig. Ik moet ook voor andere kindjes zorgen en hen bijvoorbeeld optillen. Dat is niet veilig met een baby in de draagzak.”

PIKO® helpt

De PIKO maakt de overgang naar de opvang kleiner aldus Patricia. “Een baby herkent al heel snel zijn eigen slaapplekje. Wij gebruiken hier de PIKO en ik zie dat een baby er echt lekker in gaat liggen. Als de PIKO ook thuis gebruikt wordt, is dat heel herkenbaar voor een baby.” Patricia raadt ouders aan de PIKO zoveel mogelijk te gebruiken. “De PIKO is super licht en je kunt hem makkelijk meenemen. Neem hem dus mee naar de opvang, maar ook naar opa en oma of op vakantie.” Tot nu toe heeft Patricia goede ervaringen met de PIKO.

“De baby die er nu in slaapt, slaapt meestal ruim twee uur in de PIKO en wordt dan vrolijk wakker. Ik vind het zelf heel handig dat ik de PIKO overal kan gebruiken. Dus niet alleen in het ledikantje, maar bijvoorbeeld ook in de box. Zo kan ik zelf dichter bij de andere kinderen blijven en hoef ik niet steeds heen en weer te gaan. En voor de baby blijft het hetzelfde slaapplekje.”

“Het zou heel mooi zijn als straks alle ouders de PIKO gebruiken. Dan heeft iedere baby altijd zijn eigen bedje en wordt de overgang naar de opvang echt minder groot.” droomt Patricia. Wil je dat jouw kindje straks ook lekker slaapt op de opvang? Gebruik dan de PIKO: Pikobaby.com.

Zijn er vragen vanuit de opvang over de PIKO?

Neem dan gerust contact met ons op: [email protected].

Volgende lezen

Daarom ben ik ook groot voorstander van het gezegde; It takes a village to raise a child.