Voorkom wiegendood en volg de adviezen van veilig slapen

Voorkom wiegendood en volg de adviezen van veilig slapen

Baby's overlijden soms onverwachts in hun slaap, want ze leken gezond. Dat heet wiegendood. In Nederland gaat dit nog steeds om 2 baby's per maand. Dit is natuurlijk de grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Hieronder de belangrijkste tips en adviezen om je baby veilig te laten slapen. Deze kun je ook vinden op De 4 van Veilig slapen | Kinderveiligheid.nl.

Op de rug slapen

Kan je baby zichzelf nog niet snel en makkelijk omdraaien? Dan is slapen op de zij of op de buik gevaarlijk. Als je kindje met de mond of neus tegen het matras aan komt te liggen, kan het niet goed ademen. Dat geldt ook als je een 'ventilerend matras' gebruikt. Ook op deze matrassen is het advies: leg je baby op de rug. Ligt je kindje op de buik? Blijf er dan bij.

In eigen bedje of wieg slapen

Je baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje. We weten dat dat soms moeilijk is. Bijvoorbeeld als je baby blijft huilen en pas rustig wordt bij jou in bed. Of als je baby tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt. Maar ook dan is jouw bed geen veilige plek voor je baby om te slapen. Probeer dit dus te voorkomen, zeker als je baby jonger is dan vier maanden.

Even op een rijtje waarom het gevaarlijk is voor je baby om bij jou in bed te slapen:

  • Je baby kan het te warm krijgen door je dekbed.
  • Je baby kan bekneld raken tussen de matrassen.
  • Je baby kan uit bed vallen.
  • Je baby kan met het gezicht tegen een kussen aan komen te liggen, waardoor de baby niet goed kan ademen.
  • Je kunt in je slaap op je baby rollen, vooral als je vermoeid of gestrest bent. 

In slaapzak slapen

Als je baby gaat bewegen, is een babyslaapzak in bed het veiligst. Vaak is dat al binnen een paar weken na de geboorte. Er zijn slaapzakken voor elk seizoen. Je hebt geen ander beddengoed nodig.

De voordelen van een babyslaapzak:

  • Het hoofdje van je baby kan niet onder het beddengoed terechtkomen.
  • Jonge baby’s in een slaapzak rollen minder makkelijk naar hun buik.
  • Je baby kan niet bloot komen te liggen.
  • Je baby kan moeilijker uit bed klimmen.
  • Als je je baby uit bed haalt om te voeden, blijft de slaapzak warm. Je hoeft je baby dus niet terug te leggen in een koud bedje.

Zorg voor een slaapzak die goed past Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. Let erop dat de gaten voor de armen en het hoofdje niet te groot zijn zodat je baby niet uit de slaapzak kan kruipen.

In leeg bedje slapen

Houd het bedje leeg als je baby gaat slapen. Dat is het veiligst. Dus geen grote knuffels, geen babynestje, geen zijligkussentjes of hoofdbeschermers. Als je baby draait, kan het gebeuren dat het gezichtje tegen deze voorwerpen aanligt. Daardoor kan je baby niet goed ademen.

Hoe de PIKO helpt

Met de PIKO heeft je kindje altijd zijn eigen slaapplekje - eventueel zelfs bij jou in bed. De PIKO is goed te combineren met een slaapzakje en gebruik van kussenjes en babynestjes zijn niet nodig, omdat de PIKO zelf al een geborgen slaapomgeving is.

De PIKO is ontwikkeld in samenwerking met veiligheidsexperts en VeiligheidNL beveelt de PIKO dan ook aan: Veiligheid op 1 bij productontwikkeling (pikobaby.com).

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Slechte slaapgewoontes van je baby - en hoe je ze voorkomt