Je baby laten huilen ja-of-nee

Je baby laten huilen ja-of-nee

Als je baby huilt kan dit door merg en been gaan. Je kunt je zorgen maken, twijfels hebben en even niet weten wat je moet doen.

Wat doe jij als je baby huilt? Ga je hem dan meteen troosten? Of laat je hem (even) huilen? Of ….?

Bedenk eerst even het volgende:

  • Huilen is de enige taal die je baby tot zijn beschikking heeft
  • Deze taal kan hij gebruiken om aan te geven als hij iets nodig heeft
  • Het is dus goed om als ouder (proberen) te begrijpen wat je baby vertelt
  • Als je als ouder responsief reageert, zul je zien dat de huiltjes steeds meer gaan variëren en je steeds beter op zijn behoefte kunt inspelen

Dus …

Als je meteen gaat troosten, dan krijgt je baby geen kans om aan te geven wat hij nodig heeft.

Als je bijvoorbeeld ieder huiltje beantwoordt met voeden, dan leert je baby dat het niet uitmaakt hoe hij huilt, het resultaat is immers altijd hetzelfde.

Maar als je hem laat huilen, dan luister je ook niet naar wat hij nodig heeft. Je baby leert dan eigenlijk dat communiceren geen zin heeft.

Wat dan wel?

Als je baby huilt, luister dan eerst naar je kleintje. Doe een stapje terug en wacht even. Kom eerst tot jezelf zodat je beter kunt beoordelen wat er aan de hand is.

Wat hoor je en wat zie je? Reageer vervolgens op de signalen die je krijgt.

Natuurlijk zul je niet alles begrijpen en soms ook iets verkeerd begrijpen. Maar al doende leert men. Je zult merken dat je je baby steeds beter zal begrijpen.

Hoe weet je wat je baby vertelt?

Stap 1: wacht even

Het huilen van je baby kan door merg en been gaan. Je eerste reactie is misschien om je baby te ‘redden’. Maar besef dat huilen de manier is voor je baby om te praten. Het beste wat je dus kunt doen is om eerst proberen te begrijpen wat hij nodig heeft.

Neem even afstand, wacht een paar tellen en realiseer je dat je kleintje iets nodig heeft. Je weet nog niet wat, maar daar ga je achter proberen te komen.

Stap 2: kijk en luister

Kijk naar zijn ritme, dit geeft vaak al een goed aanknopingspunt. Wanneer begon je baby te huilen? Heeft hij net een voeding gehad? Is hij net wakker geworden? Is hij al een tijdje wakker?

Kijk en luister naar je baby. Jammert en gaapt hij en is hij misschien moe?  Of huilt hij en maakt hij een zuigende beweging met zijn mondje en heeft hij misschien honger?

Kijk naar de omgeving: baby’s zijn gevoelig voor allerlei prikkels die ze nog niet kunnen plaatsen. Was er een blaffende hond of een ander hard geluid? Zijn er doordringende geuren van bijvoorbeeld het koken of iets anders? Hoe is de temperatuur?

Kijk naar jezelf: je baby heeft een antenne voor jouw emoties. Ben je moe of boos? Maak je je ergens zorgen over? Blijf reëel, het geeft even niet als je niet precies weet hoe iets moet. Je mag onzeker zijn, twijfels hebben en je zorgen maken. Pak dan even de rust voor jezelf, ga even de kamer uit om een paar minuten tot rust te komen. Om er daarna weer te zijn voor je kleintje. 

Stap 3: reageer responsief

Reageer op wat je hebt gehoord en gezien.

Bijvoorbeeld:

Je kleintje heeft een goede voeding gehad, is al een tijdje wakker en begint nu te jammeren en te gapen. Dan ga je in op zijn behoefte door hem naar bed te brengen en de omgeving rustig te maken (kamer verduisteren, afschermen van lawaai). Misschien huilt hij dan nog eventjes – een manier voor hem om de buitenwereld uit te sluiten – en gaat dan lekker slapen.

Je huis zit vol met kraamvisite en je baby gaat van de een naar de ander. Je baby gaat ineens lang en hard huilen, zwaait met armen en benen en draait zijn hoofdje weg. Hiermee wil hij zeggen dat het hem allemaal te veel wordt. Pak dan je kleintje bij je en troost hem – als het nodig is even op een rustig plekje.

Lukt het een keertje niet? Wees niet te streng voor jezelf. Je doet gewoon je best. En je zult zien: hoe vaker je dit doet, hoe beter het zal gaan.

Hoe de PIKO helpt

Lastig om te begrijpen wat je kindje jou wil vertellen? Een herkenbaar ritme gaat je helpen. Want een herkenbaar ritme voor je baby, is ook een herkenbaar ritme voor jou. Dan kun je de huiltjes beter plaatsen en weet je bijvoorbeeld wanneer je baby honger heeft, wanneer hij moe is, of wanneer een boertje in de weg kan zitten.

Dus: zorg voor herkenbaarheid voor je baby. Vooral rondom het slapen gaan is dit belangrijk, want daarmee leg je de basis voor een goed ritme. Steeds hetzelfde bedtijdritueel (ook overdag) met steeds dezelfde vertrouwde slaapplek zijn hierin belangrijk. En dit is precies wat de PIKO je kleintje biedt: een geborgen, vertrouwd slaapplekje om zo een ritme te krijgen wat bij hem past.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

 

Volgende lezen

Slechte slaapgewoontes van je baby - en hoe je ze voorkomt