Je baby laten slapen in de auto

Je baby laten slapen in de auto

Voor een baby is voorspelbaarheid heel belangrijk: dan weet hij wat er komen gaat, en dat geeft een vertrouwd gevoel. Zeker rondom slapen is dit essentieel, want dit help je kleintje om ‘los’ te laten en zich over te geven aan de slaap.

Om deze reden adviseren we ook om zoveel mogelijk één vaste slaapplaats te gebruiken voor je kleintje – en het aantal slaapplaatsen per week niet meer te laten zijn dan twee verschillende plekjes (bijvoorbeeld eigen bedje en wandelwagen).

Het in de auto laten slapen van een baby raden we niet aan omdat je dit alleen al vanwege de gebogen houding van de baby geen vaste slaapplek wilt laten zijn.

Nu is het soms onvermijdelijk om je baby in de auto te laten slapen, vooral tijdens lange reizen. Om het dan voor zowel je baby als jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, zijn hier een paar handige tips:

Maak de auto omgeving zo comfortabel mogelijk voor je baby

Let op de temperatuur en zorg ervoor dat de zon niet in zijn gezichtje schijnt (hang eventueel een doek voor het raam).

Maak gebruik van slaapassociaties

Als je baby gewend is aan bepaalde slaapassociaties thuis, probeer deze dan zoveel mogelijk te reproduceren in de auto. Dit kan een favoriete knuffel zijn of een rustgevend muziekje.

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de slaaproutine van je baby

Als de gebruikelijke slaaptijd nadert, leg je kleintje dan in het autostoeltje en ga rijden. Laat je baby ook in het autostoeltje slapen totdat hij wakker wordt (de meeste kindjes worden wakker als je ze probeert over te leggen in hun eigen bedje en dat zorgt voor een verstoord ritme). Als je op de plek van bestemming bent aangekomen, zet je kleintje dan met het autostoeltje op een rustig plekje, zodat hij nog even verder kan slapen. Uiteraard mag je je kindje nooit alleen in een (te warme/te koude) auto laten slapen.

Minimaliseer verstoringen

Houd de autorit zo rustig mogelijk om de slaap van je baby niet te verstoren. Vermijd harde geluiden en plotselinge bewegingen die de slaap kunnen onderbreken.

Met bovenstaande adviezen kun je je baby zo goed mogelijk in de auto laten slapen. Ben je er tegelijkertijd van bewust dat dit niet ideaal is voor je kindje en houd hier rekening mee als hij eerder moe is – zorg ervoor dat je het dan even rustig aan doet en hem op tijd te bed legt.

Hoe de Piko helpt

Voor een baby is het fijn om zoveel mogelijk een vaste slaapplaats te hebben. Dit biedt voorspelbaarheid en dat geeft een vertrouwd gevoel. Als je onderweg bent, is dit niet altijd even makkelijk. Bij langere autoritten kun je niet anders dan je kindje in de auto laten slapen. Maar dan is het extra fijn als je baby op de plaats van bestemming wel in zijn eigen, vertrouwde bedje kan slapen. En dat kan met de Piko. Want de Piko is een vast, vertrouwd slaapplekje dat je thuis kunt gebruiken, maar ook makkelijk mee kunt nemen.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Het slaapritme van je baby
De magie van kraamcadeaus